Vraag naar buschauffeurs bij De Lijn is groot: wat zoeken buschauffeurs in een baan?

Afgelopen week plaatste nieuwssite HLN een artikel over dat De Lijn dit jaar nog 600 nieuwe buschauffeurs zoekt voor heel Vlaanderen. Bij de vervoersorganisatie is de vraag naar buschauffeurs groot en de concurrentie soms hoog. Hoe weet je als organisatie toch potentiële kandidaten aan te trekken? Hierin kunnen arbeidsmarktdata een belangrijke rol spelen. Benieuwd hoe? Lees het hier.

Ambitieus doel

Voor heel Vlaanderen zoekt De Lijn dit jaar nog zo’n 600 buschauffeurs. Om deze 600 chauffeurs te vinden, organiseert De Lijn jobdagen in verschillende gemeenten. HNL schrijft dat de zoektocht in vooral Gent en Antwerpen een probleem vormt omdat de concurrentie daar hoog is door de haven. Ook is de zoektocht niet gemakkelijk vanwege de luchthaven van Zaventem. In onze data zien wij de vraag in de grote steden ook terug. Hieronder is de heatmap weergegeven van het aantal vacatures voor buschauffeurs verspreid over België.

Wat zoekt een buschauffeur in een baan?

Om nieuwe buschauffeurs aan te trekken, is het belangrijk om inzicht te hebben in wat zij belangrijk vinden in hun zoektocht naar een baan. Als we kijken naar de drie belangrijkste pullfactoren voor buschauffeurs, staat een goed salaris stipt op de eerste plek, gevolgd door een vast contract en een acceptabele reistijd. Onder deze acceptabele reistijd verstaan buschauffeurs een reistijd van gemiddeld 35 minuten.

In het artikel van HLN is te lezen dat buschauffeurs die vanaf dag één aan de opleiding beginnen, al betaald krijgen. Met het oog op dat een goed salaris belangrijk is voor kandidaten, zou dit een aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde kunnen zijn. Opvallend is dat het bij bijna 75% van de vacatures die vanaf 1 februari zijn geplaatst, om een tijdelijk dienstverband gaat, terwijl buschauffeurs een vast contract juist erg belangrijk vinden.

Breder werven met skills

Zoals eerder benoemd is er in Gent, Antwerpen en Brussel veel concurrentie op de arbeidsmarkt. Dat maakt het in deze gebieden lastiger om buschauffeurs te werven. Maar hoe werf je in een jaar tijd bijna 900 extra chauffeurs als de concurrentie al hoog is? In plaats van alleen naar het diploma of relevante werkervaring te kijken, biedt werven op basis van relevante skills veel nieuwe mogelijkheden. Welke skills heb je nodig om te werken als buschauffeur? Hieronder hebben we de typische skills van dit beroep voor je op een rijtje gezet.

Het personeelstekort in de vervoersbranche overbruggen, vraagt om buiten de gebaande paden te werven. De Lijn biedt al de mogelijkheid om een opleiding te volgen bij hen tot buschauffeur. Maar bemiddelaars zouden daarnaast ook in andere sectoren kunnen gaan werven om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen. Daarvoor is het wel belangrijk om over de juiste skills te beschikken die je als buschauffeur nodig hebt. Met welke functies komen de skills van een buschauffeur overeen? Dat zijn bijvoorbeeld functies als een verkoopmedewerker, een operator food of zelfs een verpleegkundige. Hieronder vind je de top 10 functies waarvan de skills overeenkomen met die van een buschauffeur. Zo vergroot je als bemiddelaar je poule om uit te werven.

Over Jobdigger

Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!