Personeelstekort bij taxichauffeurs: lopen vraag en aanbod elkaar mis?

Wie op oudjaarsavond een taxi wilde nemen, is misschien wel teleurgesteld: lang wachten of geen plaats. Het personeelstekort bij taxibedrijven is nog altijd erg hoog. Daarover plaatste DeMorgen afgelopen week een artikel. De vraag naar (taxi)chauffeurs bekeken we in onze arbeidsmarktdata. Wil je meer inzicht in de arbeidsmarkt van deze beroepsgroep? Lees snel verder.

De arbeidsmarkt in december

DeMorgen schrijft dat het in totaal om een personeelstekort gaat van 20% onder de taxichauffeurs. In december 2022 vonden we in totaal 734 online vacatures. Dit zijn zowel vacatures voor chauffeurs met een rijbewijs B en C, waaronder taxichauffeurs. Er is dus niet alleen vraag naar taxichauffeurs maar ook vraag naar andere chauffeurs, bijvoorbeeld van vrachtwagens.

Veeleisende skills

In het artikel is ook te lezen dat het tekort niet makkelijk op te lossen is. Zo zijn de eisen om een bestuurderspas te krijgen hoog. Welke skills worden er dan vooral van taxichauffeurs gevraagd? Hieronder vind je 5 veelgevraagde skills voor taxichauffeurs.

arbeidsmarkt taxichauffeurs

Wat zoeken taxichauffeurs in een baan?

Opvallend is dat het bij bijna 60% van de gevonden vacatures gaat om een tijdelijk contract, terwijl een vast contract een van de belangrijkste pullfactoren is voor een taxichauffeur, blijkt uit onze arbeidsmarktdata. Het hoge aantal tijdelijke contracten kan dus meespelen in dat de tekorten niet snel worden opgelost omdat het aanbod niet genoeg inspeelt op de behoeften van de doelgroep. Om nieuwe taxichauffeurs aan te trekken is het dus raadzaam om minder tijdelijke contracten aan te bieden. Daarnaast vinden zij een goede werksfeer en een goed salaris ook erg belangrijk in de zoektocht naar een baan.

Mediagebruik van taxichauffeurs

De grootste groep van de taxichauffeurs is momenteel latent op zoek naar een andere baan (42%) en zal dus niet direct op vacaturesites zoeken naar baanmogelijkheden. Wil je de taxichauffeurs op het juiste moment bereiken, dan is het slim om aanwezig te zijn op de websites waar taxichauffeurs dagelijks het meest gebruik van maken. 

Daarnaast is 26% van de doelgroep actief op zoek naar een nieuwe baan. Deze groep kan je dus het beste bereiken door je vacature te plaatsen op de websites waar de doelgroep het meest gebruik van maakt in de zoektocht naar een nieuwe baan. In de afbeelding hieronder zie je de top 5 vacaturesites met de meest geplaatste vacatures voor de doelgroep en de top 5 websites waar de doelgroep gebruik van maakt wanneer ze actief op zoek zijn naar een baan. Op welke site plaats jij je volgende vacature?

Ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Met onze arbeidsmarktdata krijg jij als bemiddelaar meer inzicht in de arbeidsmarkt. Heb je een specifieke vraag of ben je nieuwsgierig naar meer? Neem contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!