Het aantal salarisvermeldingen in vacatures stijgt. Hoe transparant zijn België, Nederland, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk?

Bij Jobdigger zien we de afgelopen jaren in onze arbeidsmarktdata steeds vaker dat er transparantie wordt geboden over het salaris.  Zo staat de hoogte van het loon bijvoorbeeld steeds vaker in een vacaturetekst vermeld.  Eerder schreven we al een artikel over de stijging van het aantal salarisvermeldingen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Maar inmiddels verzamelen we ook al een tijdje Oostenrijkse data over dit onderwerp. In dit artikel nemen we je daarom weer mee in de meest recente ontwikkelingen.

In het eerdere artikel schreven we al dat de toenemende transparantie kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, waaronder de vraag vanuit kandidaten om transparantie en de krapte op de arbeidsmarkt. Door de behoefte van kandidaten aan duidelijke informatie over de arbeidsvoorwaarden, haken zij mogelijk eerder af als een vacature geen salaris(indicatie) bevat. Werkgevers en bemiddelaars kunnen zich dit minder goed permitteren in tijden van krapte ten opzichte van bedrijven en bemiddelaars die wel het salaris benoemen in vacatures. 

Richtlijn Loontransparantie

Een andere reden voor de stijging van het aantal salarisvemeldingen kan de nieuwe Europese Richtlijn zijn. Vanaf 2026 worden Europese landen verplicht om meer transparantie rondom loon te bieden. De richtlijn is in het leven geroepen om de loonkloof te verkleinen en loondiscriminatie aan te pakken. Werkgevers en bemiddelaars kunnen meer transparantie onder andere bieden door de hoogte van het salaris in de vacaturetekst te vermelden.

Trendlijn salarisvermeldingen in verschillende landen

In de afbeelding hieronder vind je de trendlijn van het aantal salarisvermeldingen in de verschillende landen. Het gaat hier om de periode vanaf 2024 tot en met april 2025.

Nederland en Oostenrijk koploper in salaristransparantie

We zien best wat verschillen over de landen. In Oostenrijk, Nederland, Duitsland en België zien we een stijging in het aantal salarisvermeldingen. Toch blijven Duitsland en België wel een stuk achter op Oostenrijk en Nederland. Bij Frankrijk ligt het aantal vermeldingen in 2024 elke maand rond de 30% of net iets hoger. Maar in 2025 ligt het percentage tot nu toe lager dan in 2024. Op Frankrijk na zet de stijging in het aantal salarisvermeldingen in 2025 door.

Opleidingsniveau in België

België loopt een stuk achter met het vermelden van het salaris in een vacaturetekst. Hoe zit dit bij de verschillende opleidingsniveaus? We bekijken hiervoor de meest gevraagde opleidingen in België. Hierbij gaat het om Bachelor, Master, Lager Onderwijs en het Secundair Onderwijs. 

In de trendlijn zien we dat het salaris het vaakst wordt vermeld bij vacatures voor een bachelor- of masteropleiding. In de eerste paar maanden van 2024 lag het percentage hierbij net iets boven de 10%. Verderop in het jaar ligt het aantal vermeldingen veel meer rond de 15% of zelfs iets hoger. Bij vacatures voor het lager en secundair onderwijs ligt het aantal vermeldingen aanzienlijk lager. Deze vacatures zijn vaak ook bijbaantjes, waardoor er minder vaak een salaris wordt vermeld.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Jobdigger biedt arbeidsmarktdata in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Deze data wordt continu geüpdatet en is altijd toegankelijk voor gebruikers van Jobdigger. Vind de nieuwste vacatures en maak gebruik van markt- en bedrijfsanalyses. Meer weten of een gratis en vrijblijvende demo aanvragen? Neem gerust contact op met één van onze collega’s.

Altijd op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen? Volg dan ook onze LinkedIn-pagina. Of meld je aan voor onze nieuwsbrief.










Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!