De arbeidsmarkt in de financiële sector: ontdek de laatste vacaturetrends en wervingsuitdagingen

Bij Jobdigger delen we vaak arbeidsmarktdata over opvallende trends en ontwikkelingen van een specifieke branche, bijvoorbeeld de zorg, de IT-branche of het onderwijs. Zo houden we jou als bemiddelaar of recruiter up to date over je vakgebied. Dit keer nemen we je mee in de arbeidsmarkt van de financiële sector. Is de vraag toe- of afgenomen in het afgelopen jaar? Bij welke organisaties is de vraag het grootst? En naar welke functies zijn bedrijven momenteel op zoek? Lees het hier!

Vraag naar personeel nam afgelopen jaar af

In de afbeelding hieronder zie je de trend van het aantal vacatures dat we bij Jobdigger online vinden vanaf mei 2023. Daarin zie je dat de vraag in mei vorig jaar hoger lag dan nu. De vraag nam echter vorig jaar in de zomer al af en trok in januari 2024 weer wat aan. Sindsdien is de vraag naar personeel in de financiële sector redelijk stabiel gebleven.

Top 10 functietitels

Naar welke functies was de vraag het hoogst? Hieronder vind je de top 10 functies terug waar bedrijven het afgelopen jaar vooral vraag naar hadden.

Maar hoe moeilijk is het nu precies om te werven voor deze functies? Is het personeel schaars voor deze functies? In onze arbeidsmarktdata zien we terug dat bijna alle functies uit de top 10 redelijk moeilijk tot zeer moeilijk zijn om te werven. Daarom is het extra belangrijk om als bemiddelaar of werkgever jouw vacature zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de doelgroep en in te spelen op de belangrijkste pullfactoren. Hieronder lees je verder hoe je dat doet.

Belangrijkste pullfactoren voor schaarse functies

Door meer inzicht in je doelgroep, kan je een gerichtere wervingsstrategie inzetten. De pullfactoren van je doelgroep zijn daarin erg belangrijk. Als we kijken naar de functies ‘Accountant’ en ‘Boekhouder’ en ‘GL Accountant’, dan zijn de belangrijkste pullfactoren voor deze functies een vast contract, een goed salaris en een acceptabele reistijd naar het werk. Ben je als werkgever op zoek naar mensen voor deze functies? Dan is het belangrijk om open te zijn over het salaris dat je biedt en je vacature wat lokaler onder de aandacht te brengen in plaats van landelijk. Ook is het belangrijk om een inkijkje te geven in de sfeer op kantoor.

arbeidsmarkt financiële sector

Top 10 directe werkgevers en bemiddelaars

Welke directe werkgevers zijn vooral op zoek naar mensen in de financiële sector? En welke bemiddelaars zetten veel vacatures uit? Hieronder vind je de top 10 grootste directe werkgevers en bemiddelaars van dit moment. Dit zijn dus mogelijke prospects voor bemiddelaars in deze branche én hun mogelijke concurrenten. Met de informatie die Jobdigger biedt, kun je je als bemiddelaar opstellen als kennisexpert in de branche. Dit kan bijvoorbeeld weer helpen in een salesgesprek.

arbeidsmarkt financiële sector
arbeidsmarkt financiële sector

Benieuwd hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen? 

Hopelijk weet je door dit artikel beter hoe de vraag naar personeel er in de financiële sector uitziet op dit moment. Heb je een specifieke data-vraag of ben je benieuwd hoe arbeidsmarktdata jou verder kan helpen in het wervingsproces? Neem gerust contact met ons op!

Waar we de data op hebben gebaseerd
We hebben onze data gebaseerd op Jobdigger arbeidsmarktdata en een aantal isco-beroepen uit de financiële sector. Zo proberen we een breed beeld te schetsen van de arbeidsmarkt van deze sector. De isco-beroepen waarop we onze data hebben gebaseerd zijn: vakspecialisten boekhouding, administratief personeel statistiek, financiën en verzekeringen, leidinggevende functies op financieel gebied, financieel en beleggingsadviseurs, financieel analisten, boekhoudkundige medewerkers, filiaalhouders op het gebied van financiële en verzekeringsdiensten.

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!