Wervingsperiode in het onderwijs start in april. Wat zijn de laatste trends op de arbeidsmarkt?

Of het nu gaat om stakingen voor een beter salaris of het tekort aan personeel. Het onderwijs is een veelbesproken branche in België die vaak in het nieuws komt. Ook vandaag de dag zijn de tekorten nog altijd hoog. Maar waar moet je op letten als je gaat werven in het onderwijs? Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in deze branche? Wij namen de branche onder de loep. Lees het hier!

Werven in het onderwijs begint in april

Hoe ziet de trend voor de vraag naar personeel in het onderwijs eruit? Hiervoor kijken we naar het aantal geplaatste vacatures vanaf 1 april 2022. We zien dat de vraag vanaf dat moment duidelijk toeneemt tot juni. Onderwijsinstellingen zijn vanaf dat moment waarschijnlijk begonnen met het werven van personeel voor het nieuwe schooljaar. In juni zien we een lichte daling in het aantal vacatures en in juli neemt de vraag weer iets toe. 

Op basis van de data van vorig jaar, zal het aantal vacatures in april naar verwachting weer gaan toenemen en zal de wervingsperiode op dat moment gaan beginnen. Voor recruiters begint dan dus dé periode om personeel in het onderwijs te werven en mensen bewust te maken van een mogelijke vervolgstap in hun carrière. Vanaf augustus tot en met eind 2022 zien we de vraag behoorlijk afnemen.

Trend van het aantal vacatures dat aangeboden werd vanaf april 2022 tot en met december 2022.

De vraag verspreid over België

In de afbeelding hieronder is de vraag naar personeel verspreid over België te zien. Opvallend is dat er overal in België wel vraag is naar personeel in het onderwijs.

Veel vraag naar deze functies in het onderwijs

Naar verwachting zal de vraag naar personeel in het onderwijs voor het volgende schooljaar de aankomende maanden weer gaan toenemen. Naar welke functies was er tijdens de wervingsronde van vorig jaar veel vraag? We kijken daarvoor naar de vacatures vanaf 1 april 2022 tot en met 1 augustus 2022. Daarin zien we vooral onderstaande functietitels terug in vacatures. Zo is er door heel België veel vraag naar docenten voor de talen Nederlands, Frans en Engels. Maar er is ook veel vraag naar leraren in het lager- of basisonderwijs.

de top 10 meest gevraagde functies in het onderwijs vanaf 1 april 2022 tot en met 1 augustus 2022.

Een aantal functies in het onderwijs uitgelicht

We lichten een aantal functies uit de top 10 meest gevraagde functies verder uit. De Leerkracht Nederlands, Leerkracht Frans en de Leerkracht basisonderwijs. Het is handig om te weten hoe lang een vacature gemiddeld open staat bij directe werkgevers. Zo weet je ongeveer wanneer je moet beginnen met werven om een vacature op tijd ingevuld te krijgen. Voor de Leerkracht Nederlands staat deze gemiddeld het langst open, namelijk 43 dagen. Vacatures voor de Leerkracht Basisonderwijs worden daarentegen redelijk snel ingevuld: deze staan gemiddeld 21 dagen open. 

Opvallend is dat alle drie de functies redelijk moeilijk te werven zijn, maar dat vacatures voor leerkrachten in het basisonderwijs gemiddeld gezien wel 22 dagen eerder worden ingevuld. Het zou kunnen dat er meer aanbod is bij leraren voor het basisonderwijs dan voor de Nederlandse taal. Een leraar voor de Nederlandse taal is namelijk meer een niche beroep. De reisbereidheid is voor alle drie de functies redelijk gelijk met 34 tot 39 minuten.

Uitgelichte vacatures in het onderwijs

Grootste directe werkgevers

Bij welke onderwijsinstellingen was de vraag naar personeel het hoogst de afgelopen tijd? In de top 5 grootste directe werkgevers vanaf 1 januari 2023 staan AP Hogeschool, Universiteit Antwerpen, PXL-NeXT, Erasmushogeschool Brussel en De Vlaamse Hogescholenraad. Opvallend is dat dit allemaal directe werkgevers zijn uit het hoger onderwijs. Daar is de vraag dus hoog de laatste tijd.

Over Jobdigger

Bij Jobdigger hebben we een compleet en actueel overzicht van de Nederlandse, Belgische, Franse en Duitse arbeidsmarkt. We verzamelen arbeidsmarktdata en zetten dit om in duidelijke en begrijpelijke analyses. Hoe je ook opereert op de arbeidsmarkt, met Jobdigger vind je altijd de arbeidsmarktinformatie die jou dichter bij je doel brengt. Of dat nu het vinden van interessante leads is, of het maken van de juiste match tussen bedrijf en kandidaat.

Wil je ook meer inzicht in de arbeidsmarkt?

Wil jij na het lezen van dit artikel ook meer inzicht in de arbeidsmarkt en ben je benieuwd wat Jobdigger voor jou kan betekenen? Neem dan contact met ons op!

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!