Dit zijn de grootste ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in het afgelopen kwartaal

De krapte op de arbeidsmarkt houdt in 2022 aan. Maar binnen de krappe markt doen zich een hoop ontwikkelingen voor. Zo kan de vraag naar specifieke beroepen per kwartaal veranderen. Deze veranderingen houden wij voor jou als bemiddelaar of recruiter in de gaten. We vergeleken het eerste kwartaal van dit jaar met het tweede kwartaal. Naar welke functietitels was meer vraag? En welke ontwikkelingen zien we nog meer? Lees het hier.

Top 10 functietitels

Om je in één beeld overzicht te geven van de functietitels die het hardst gestegen zijn in Q2 vergeleken met Q1 delen we hieronder onze top 10 met je. We vinden zowel Belgische als Franse functietitels. Op de eerste plaats is de vraag naar hulp in het huishouden (Aide ménager) flink toegenomen in Q2. Ten opzichte van Q1 is deze vraag met bijna 300% gestegen. Ook valt het op dat de vraag naar verzorgers (Aide soignant) is toegenomen. Met in het tweede kwartaal een stijging van bijna 280% is deze functietitel ook een grote stijger. Wanneer we verder in ons top 10 lijstje kijken, zien we dat er ontwikkelingen zijn in allerlei verschillende branches. Zo zagen we een stijging in functietitels voor chef kok, maar ook voor chauffeur en customer service advisor.

Om te bepalen binnen welke functiegroepen het aantal functietitels het hardst gestegen is, hebben we gekeken naar de ISCO-functietitels die in Q1 en Q2 van 2022 minimaal 200 keer zijn gevonden in onze data.

Trend bij deze functiegroepen stijgt en daalt

Naast de grootst stijgende functietitels, hebben we ook gekeken naar interessante functiegroepen. De functiegroepen ‘technici in galerieën, musea en bibliotheken’, ‘pompbedienden’ en ‘medisch assistenten’ zijn de groepen waarbij de vraag het meest is toegenomen. We zien echter wel dat de trend schommelt. De vraag naar Technici in galerieën, musea en bibliotheken steeg in februari flink, maar nam vervolgens iets af en steeg daarna weer licht. De vraag naar pompbedienden nam in maart juist af, maar nam in april en mei flink toe. Vervolgens bleef de vraag in juni naar deze beroepsgroep ongeveer gelijk. In de beroepsgroep van medisch assistenten zagen we juist eerst een lichte daling in de vraag, waarna deze in maart weer toenam en vervolgens weer licht daalde.

Trend functiegroepen over Q1 en Q2

Opleidingsniveau medisch assistenten

Als we de functiegroep ‘medisch assistenten’ onder de loep nemen, valt het op dat het gevraagde opleidingsniveau in vacatures erg verschilt. In ongeveer 44% van de vacatures stond master aangegeven als het gevraagde opleidingsniveau. Bij bijna 37% van de vacatures was secundair onderwijs voldoende. In 19% van de vacatures stond weer een afgeronde bacheloropleiding als gevraagd opleidingsniveau aangegeven. 

Wat zien we nog meer als we kijken naar deze functiegroep? We kunnen bijvoorbeeld zien welke functietitels binnen deze functiegroep het vaakst voorkomen. Het is voor zowel bedrijven als bemiddelaars handig om te weten met welke functietitel vacatures worden geplaatst. Binnen de functiegroep ‘medisch assistenten’ werden vacatures het vaakst geplaatst met de functietitel ‘medewerker bloedafname’ of ‘medewerker bloedafname en swab’.Op de derde plek vonden we in onze data de functietitel ‘assistent’.

Verdeling opleidingsniveau medisch assistenten

Vraag het aan één van onze data-experts!

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen over onze data? Of heb je een andere, specifieke datavraag? Vraag het aan één van onze data-experts! Zij vertellen je graag meer. Je bereikt ze via de gegevens op onze contactpagina

Ben je benieuwd naar wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Wil je Jobdigger zien?

Vraag dan nu vrijblijvend een online demo aan

Online demo aanvragen

Wil je op de hoogte blijven van al ons nieuws?
Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!